"…… Shen Fei, hail from Malaysia, will couple their invaluable local understanding with British design excellence to support our expanding and diverse portfolio in the country…."

Simon Bee, Global Design, Benoy, SLEEPER MAGAZINE

"Shen has designed more than 70 projects, ranging from furniture to 42-storey buildings. Shen also lectures in Architectural Design to over 2,000 students at local universities."

British Council, Malaysia

"该校的多元活动中心设计别具心思,整体布局以自然为主,为学生提供理想的学习和运动场地,此中心将有利于学校推行“以学生为中心,从活动中学习”的多元化教学策略,培养学生的多方面才华。
(translated) “The school's multi-activity center has a unique design. The overall layout is based on nature. It provides students with ideal learning and sports venues. This center will help the school implement a multi-teaching of "student-centric and learning from activities."

Steven Yow, Chairman of the Board of SMJK Poi Lam, Newspaper Extract

"Thank you for submitting on time…… your speed and commitment in delivering to meet deadline."

Joseph Tan, Managing Director of Chek Hup, PCCCI Treasurer

"As I always said you are amazing (team) in term of work and attitude…… always whenever we need something within short notice. Thank you again."

Kumar Kundan, Operation Manager, MBO Cinemas

FEI ARCHITECT | feiarchitect.com | +6 03 7733 1952 | [email protected]
RESIDENTIAL
Bungalow in Ipoh

RESIDENTIAL

Bungalow in Ipoh

Located in Solok Tambun, Ipoh, the extension of this residential project mimics the typical space of a Malay traditional house, namely the anjung and the serambi gantung.

Traditionally, the anjung acts as a focal point for the entrance. A place to entertain unfamiliar visitors and guests. In private, the anjung allows for the house occupants to rest, chat and watch the goings-on and passers-by on the street. With this idea, the front porch allows visitors parking, while allowing its adjacent space for guests to be waited before entering further to the house. Such space is well sheltered and fragranced of Frangipani flowers and other low shrubs.

The serambi gantung (hanging veranda) is transformed to the rear veranda where most guests are entertained. The lower level of the rear porch allows for heat ventilation and good views to the rear pool. From the rear veranda, one enters into the living space, which is the core area of the house. This is the largest area in the house where most activities are conducted. Sleeping, eating, entertainment, ironing, studying and even feasting (kenduri) are held during marriages and other festivals. The importance of the living space is expressed with it centrality and its connection to the kitchen, where it is believed food brings family together.

Surrounded by hanging and low lying plants, clean air is brought to the visitor walking to the rear veranda.  As the hanging plants retain the pouring rain below the shelter walkway, the low lying shrubs sustain the soil stabilization from water loss and erosion, before excess water is poured to the perimeter pebbles and drain. The party fencing wall is made lower along the veranda allowing interaction between neighbours. The airy space of veranda creates welcoming sense to the guests and feeling comfortable to have tea while enjoying landscape.

With seniors forming part of the residence, the veranda is levelled with fall to the perimeter drain. Careful consideration of detailing allow Rain Water Downpipe to be concealed under the Hollow Section Column down to the perimeter drain, keeping the veranda neat.  Instead of staying indoor, the veranda encourages outdoor activities between the sporting grandkids and the gardening adult and grandparents, making a gathering space for the entire family members. The shades created opportunity for variety of plants planted under shed for the hanging ferns and orchids.

Thus, a ring of covered walkway is created, connecting the front porch (anjung), rear veranda (serambi gantung) and the side walkway. Extended at least 9 feet from the external wall, the outdoor activities are protected from the weather and the scorching sun.  Acting as a 9 feet owning, the internal space on the ground floor is further deterred from the heat absorbed by the owning roof. Water feature is introduced to the landscape to create tranquillity through its beautiful variations as a common conversation with visitors.

Whilst the existing house retain much of its former design, its extension relook into the typical space of the Malay traditional house to create a lively space for the residents, along with meaningful relationship to its visitors and neighbours.

popup image popup image popup image popup image popup image popup image

NEXT
SPORTS VENUE
Outdoor Multipurpose Hall, SMJK Poi Lam Ipoh