"…… Shen Fei, hail from Malaysia, will couple their invaluable local understanding with British design excellence to support our expanding and diverse portfolio in the country…."

Simon Bee, Global Design, Benoy, SLEEPER MAGAZINE

"Shen has designed more than 70 projects, ranging from furniture to 42-storey buildings. Shen also lectures in Architectural Design to over 2,000 students at local universities."

British Council, Malaysia

"该校的多元活动中心设计别具心思,整体布局以自然为主,为学生提供理想的学习和运动场地,此中心将有利于学校推行“以学生为中心,从活动中学习”的多元化教学策略,培养学生的多方面才华。
(translated) “The school's multi-activity center has a unique design. The overall layout is based on nature. It provides students with ideal learning and sports venues. This center will help the school implement a multi-teaching of "student-centric and learning from activities."

Steven Yow, Chairman of the Board of SMJK Poi Lam, Newspaper Extract

"Thank you for submitting on time…… your speed and commitment in delivering to meet deadline."

Joseph Tan, Managing Director of Chek Hup, PCCCI Treasurer

"As I always said you are amazing (team) in term of work and attitude…… always whenever we need something within short notice. Thank you again."

Kumar Kundan, Operation Manager, MBO Cinemas

FEI ARCHITECT | feiarchitect.com | +6 03 7733 1952 | [email protected]
RESIDENTIAL
Petaling Jaya Terrace House

RESIDENTIAL

Petaling Jaya Terrace House

Built in the 1970s, a typical Petaling Jaya (PJ) terrace house is in need of transformation to meet the living needs of the 2020s, with the neighbourhood lifestyle consisting of higher dependency on private entertainment, aging marriage age, and the increasing of second generations returning to PJ. Contextually, the 2-storey house’s remodelling addresses the transformative of urban fabric, as the neighbourhood is accommodating the growing families, new younger owners, as well as the foreign workers.

The existing house is of a typical early 70’s terrace housing type of PJ, with 3 bedrooms and 2 bathrooms at the 1st floor, along with Ground Floor Family Hall at the front and kitchen and store room at the rear – a typical family space for the first owner purchased in the new townscape of PJ in the 1970s.

The journey of remodelling begins with redefinition of space usage. Upon entry to the 96 sq. meter ground floor, the work live concept comes to play. A wide working space leads to a private discussion room, washroom and a second studio space. A door will lead to an open space of pantry and landscaping space. The house becomes a dual frontage with its own porch, creating a dual key system to the front studio and the rear studio, and allowing direct access to the shop lots at the rear. By doing so, the design relook into a derelict & uncared back lane space being revitalised with circulations and greeneries.

A separate entrance via stairs from the Ground floor leads up to a foyer with greens and sky roof, bringing light into the darkest space in the 1st floor, and connecting the 4 rooms

With the deep 70 feet lot size, the first floor is cut into 4 spacious bedrooms with individual en suite bathroom. 2 bedrooms facing to the south were designed with wide balcony full of greens to take advantage of the neighbourhood whilst maintaining and respecting the maximum privacy of the neighbours. The greens serve as a sunscreen to the invasive southward facing sun, creating privacy to the fully glazed windows. With living walls, balcony gardens and plenty of other green features green up the millennial’ urban living significantly.

The modernisation of the typical terrace house features the synchronization of circulation and ventilation of a building. With clean air being processed by the green plants at the front porch, rear porch and the balcony, additional 5 mechanical fans are installed to bring fresh air into the cluster of spaces. Any opportunity to allow for neighbourhood engagement is encouraged with low party fencing wall, see through gate, and see through balcony. This is intended to create a friendly neighbourhood among the Malaysians with the foreign workers living on the same street.

As millennial becomes more private, the bedrooms created an enclave of personal space, whilst allowing an option to engage in green spaces in the balcony. By mere façade, the house retains the setback granted by the local authority. However, the work life balance between the ground floor and first floor mimics the traditional shop house design. This nonetheless addresses the urban traffic congestion, as well as the increasing possibility to work at home via the Internet. The house is transformed to suit the lifestyles for those born in the 80s and 90s. Despite being a single 2 storey terrace house, this new housing type plays a larger role to create meaningful engagement and relationship among the neighbours.

popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image popup image
NEXT
HERITAGE
Ban Seing Taik Hotel